ΚΟΝΙΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

1. Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στην τερηδόνα με απο­τέλεσμα να έχουμε συχνά απώλεια δοντιών σε μικρή ηλικία γεγονός που δημιουργεί βλάβες, συχνά καταστρεπτικές, στο στoματoγναθικό σύστημα.

2. Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν, κατά το δυνατόν, γλυκά και έτοιμες τροφές που παρασκευάζονται κυρίως από ‘άσπρο’ αλεύρι και ζάχαρη. Όταν ένα παιδί τρώει κάτι γλυκό πρέπει αμέσως μετά να βουρτσί­ζει τα δόντια για να μην αρχίσει να δημιουργείται τερη­δόνα. Οι τροφές από άσπρο αλεύρι και ζάχαρη ενέχονται επίσης για αρκετά προβλήματα υγείας όπως είναι η παχυσαρκία, οι αγγειoπάθειες και οι καρδιoπάθειες και επιπλέον πιστεύεται ότι ‘ρίχνουν’ την άμυνα του οργανισμού.

3. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά που αφενός καθαρίζουν τα δόντια και αφετέρου παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμες βιταμίνες. (Τοποθετείστε σε ορισμένα σημεία στο σπίτι πιατέλες με φρούτα, ώστε να τα βλέπει εύκολα το παιδί και να τρώει συχνά.)

4. Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται σχολαστικά με σωστή οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόπαστα κάθε βράδυ, πριν απ τον ύπνο.

5. Πρέπει να γίνεται φθορίωση των δοντιών, μια φορά τουλά­χιστον το χρόνο, από τον Οδοντίατρο. Επιπλέον  καθημερινή φθορίωση με ειδικές παστίλιες είναι πολύ χρήσιμη και βοηθάει ακόμη και τα δόντια που θα ανατείλουν αργότερα, να αποκτήσουν μεγάλη αντοχή στην τερηδόνα.

6. Kάθε χαλασμένο δόντι πρέπει να διoρθώνεται αμέσως. Κανένα νεογιλό δόντι (γαλακτερό) δεν πρέπει να βγαίνει πριν από το χρόνο της φυσιoλoγικής του απόπτωσης. Mια πρόωρη εξαγωγή δημιουργεί καταστρεπτικές μετακινήσεις (στράβωμα) στα υπόλοιπα δόντια.

7. Αν τα παιδιά αγαπήσουν την οδοντόβουρτσα και αποφεύγουν τα γλυκά, αν τρώνε φρoύτα και λαxανικά, θα έχουν ένα στόμα γεμάτο υγεία και ομορφιά, για όλη τους τη ζωή.